NIEUWS
Zoute Beach Flower Festival
13-07-2023

Zoute Beach Flower Festival

Hoe groot de liefde voor strandbloemen in Knokke is, bewijst een gloednieuw initiatief: het Zoute Beach Flower Festival, een strandbloemenwedstrijd op initiatief van Compagnie Het Zoute, ondersteund door de gemeente en in samenwerking met o.a. AVA, Delen Private Bank, Zoute People, Ofyr, Daniel Ost.

Op zaterdag 19 augustus verandert het strand voor het Albertplein, ook gekend als de 'Place m'as-tu vu', in een heuse marktplaats met papieren bloemen. Die dag gaan talloze kinderen de strijd aan om de mooiste strandbloemenwinkel en de mooiste bloem van het jaar.

Deelnemers ontvangen een doos met materiaal en tutorials om een zo origineel mogelijke strandshop te bouwen. Het festival gaat trouwens veel verder dan een wedstrijd.

Naast het concours worden er heel wat extra activiteiten voorzien op het strand. Het Zoute Beach Flower Festival wordt zo een echt familiegebeuren, dat Knokke een hele dag lang extra onderdompelt in de unieke traditie van papieren strandbloemen.

Immaterieel erfgoed

Papieren strandbloemen: het strand van Knokke in volle bloei

Elke zomer opnieuw floreert Knokke. Letterlijk, want op het strand ontluiken dan overal papieren strandbloemen in allerlei kleuren, vormen en maten. Het fenomeen is typisch Belgisch en zó uniek dat het inmiddels zelfs erkend is als Vlaams erfgoed. Maar waar komt die fleurige bedrijvigheid nu precies vandaan?

Enkele uren na het overlijden van Leopold Lippens begin 2021, stond de oprijlaan van zijn woning vol met papieren strandbloemen. Rouwende Knokkenaars plaatsten ze als eerbetoon aan hun oud-burgemeester. De dagen nadien kwamen er steeds meer bloemen bij. Het was een indrukwekkend, kleurrijk schouwspel, waar een bijzondere symboliek achter schuilging: zoals ook Lippens decennia lang een symbool was van Knokke, geldt dat ook voor bloemen van crêpepapier. Op onze stranden verschijnen ze jaarlijks in talloze winkeltjes. Ouders en grootouders maken de bloemen voor hun kinderen en kleinkinderen, die ze vervolgens verkopen in ruil voor schelpen. De hele praktijk is één grote familieaangelegenheid. Iedereen werkt mee volgens zijn eigen sterktes en interesses. Het echt unieke: op geen enkel ander strand in onze buurlanden is het bloemenspel terug te vinden. Het is een puur Belgisch fenomeen.

Lees hier verder

Praktisch

Hoe gaat dat in zijn werk?

Wanneer :
Zaterdag 19 augustus 2023 van 10u00 - 15u30

Waar :
Strand voor het Albertplein

Prijs :
€ 20

Deelnemen
Ben jij tussen 3-12 jaar, schrijf je in en reserveer jouw plaats op onze bloemen marktplaats.

Wat kan je verwachten

10u00 - 11u30
Ontvangst en opbouw winkeltjes

11u30 – 14u30
Bloemenverkoop

14u30 – 15u00
We tellen de stemmen, nog even geduld …

15u00 – 15u30
Bouwde jij de origineelste winkel, of maakte je de creatiefste bloem? Dan zetten wij jou graag in de bloemetjes!

Lees hier verder

Recente berichten
NIEUWS
De Toekomst van Traditie: Een Gesprek met Cédric Vanden Berghe van Agence Het Zoute
NIEUWS
Beaufort 24 - Triënnale aan Zee

Erkend vastgoedmakelaar BIV 203.323 (België)
Toezichthoudende autoriteit: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, Luxemburgstraat 16B te 1000 Brussel (BIV)
Onderworpen aan de deontologische code BIV
BA en borgstelling via NV AXA BELGIUM (polisnr. 730.390.160)
Lid van CIB
Agence Het Zoute NV: BTW BE 0735.977.107
RPR Gent, afdeling Brugge
Derdenrekening: BE38 0018 9234 1472

Voor de beste ervaring op deze website vragen we u vriendelijk onze cookies te aanvaarden.