NIEUWS
Officiële onthulling van glazen koepel op het Albertplein
29-06-2023

Op woensdagavond 28 juni 2023 onthulde Piet De Groote, burgemeester van Knokke-Heist, samen met de ontwikkelaars PSR, Goethals Promotor en Jan De Nul Group de glazen koepel centraal op het vernieuwde Albertplein met een klank- en lichtspel. Hiermee start een nieuwe periode voor het plein, met de kwalitatieve uitstraling van weleer, een echt ‘place m’as-tu vu’. De nieuwe blikvanger op het plein telt 2211 driehoekige glasraampjes uit helder en gekristalliseerd glas.

Partners Gemeente Knokke-Heist, Dr. Ir. Philippe Samyn and Partners, Goethals Promotor, PSR en Jan De Nul Group sloegen in 2017 de handen in elkaar om dit hoogwaardige nieuwbouw- en stadsvernieuwingsproject uit te voeren, met alvast een indrukwekkend resultaat vandaag: de glazen koepel centraal op het plein. Het plein zelf wordt na de zomervakantie finaal afgewerkt. Tegelijk zal de horeca-uitbater starten met de binneninrichting van de koepel, gevolgd door de opening. 

 Het vernieuwde Albertplein zal meerwaarde brengen voor Knokke-Heist op verschillende niveaus. De ondergrondse ruimte is optimaal benut door de bouw van een private parking met 150 parkeerplaatsen voor buurtbewoners, tweedeverblijvers en inwoners van aanpalende straten die vandaag kampen met een tekort aan parkeerplaatsen. Bovengronds wordt het Albertplein een ode aan het licht dat uitnodigt om te zien en gezien te worden – met centraal het prestigieuze glazen horecapaviljoen en waterpartij. Rondom het plein komt er ruimte voor zitbanken.  De herinrichting van het Albertplein is niet alleen visueel. Ook nutsvoorzieningen, zoals riolering en leidingen, werden volledig vernieuwd.

HET GLAZEN PAVILJOEN IS DE EYECATCHER VAN HET PLEIN

De glazen koepel centraal op het plein is, net zoals het plein zelf, een ontwerp van Dr. Ir. Philippe Samyn and Partners. Het is een technisch hoogstandje, want binnenin de koepel zijn er geen dragende structuren. Een ingenieus systeem van staven en knoopverbindingen zorgt voor de nodige stabiliteit. Deze techniek kreeg de naam ‘ISONODE structure’. 

11.000 OUDE MUNTEN DOEN HET PLEIN SCHITTEREN

In 2022 werden inwoners, tweedeverblijvers en bezoekers opgeroepen om hun uit de omloop gehaalde munten te doneren voor het Matuvu-project. Iedereen kreeg de kans om mee te bouwen aan hun nieuwe ‘Place m’as-tu-vu’.   En met succes, want de ontwikkelaars zamelden maar liefst 11.000 munten in. Ze werden samen met replicamunten verwerkt in de zwarte betontegels op het plein. Afgewisseld met witte tegels, komt een reuzengroot dambord tot leven. 

 HÉT BEKENDSTE PLEIN VAN KNOKKE-HEIST IS TERUG VAN WEG GEWEEST

 In de jaren 50 groeide het plein uit tot de plek bij uitstek voor bekende gezichten. Charles Aznavour, Edith Piaf, Frank Sinatra, Jacques Brel en Josephine Baker genoten er rijkelijk van hun aperitief. De afgelopen jaren boette het plein echter in aan charisma. Horeca verdween en zo ook de beau monde. 

Daar bracht gemeente Knokke-Heist in 2017 verandering in met het stadsvernieuwingsproject Matuvu. Het Albertplein zou opnieuw een maximale kwalitatieve uitstraling krijgen. De gemeente startte de herinrichting van het Albertplein op met de ambitie om dit kloppende hart terug de ‘place to be’ van weleer te maken. 

Recente berichten
NIEUWS
De Toekomst van Traditie: Een Gesprek met Cédric Vanden Berghe van Agence Het Zoute
NIEUWS
Beaufort 24 - Triënnale aan Zee

Erkend vastgoedmakelaar BIV 203.323 (België)
Toezichthoudende autoriteit: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, Luxemburgstraat 16B te 1000 Brussel (BIV)
Onderworpen aan de deontologische code BIV
BA en borgstelling via NV AXA BELGIUM (polisnr. 730.390.160)
Lid van CIB
Agence Het Zoute NV: BTW BE 0735.977.107
RPR Gent, afdeling Brugge
Derdenrekening: BE38 0018 9234 1472

Voor de beste ervaring op deze website vragen we u vriendelijk onze cookies te aanvaarden.