NIEUWS
Bouw van ‘PLACE MATUVU’ in Knokke-Heist nadert de eindmeet
23-05-2023

De nieuwe blikvanger centraal op het plein wordt een glazen paviljoen, opgebouwd uit 2211 driehoekige glasraampjes, met binnenin ruimte voor horeca.

Het glazen paviljoen is een technisch hoogstandje, waarbij er binnenin de koepel geen dragende structuren zijn. Een ingenieus systeem van staven en knoopverbindingen zorgt voor de nodige stabiliteit: een “ISONODE structure” ontworpen door Philippe Samyn op MIT in 1971.

De koepel werd van boven naar beneden opgebouwd. Om dit mogelijk te maken, hing de hele constructie tijdens de bouw vast aan een bouwkraan. De innovatieve constructie is een wereldprimeur op architecturaal vlak.

De ontwerper van dit paviljoen is Philippe Samyn en Partners, het ingenieurs- en architectenbureau dat onder meer ook de nieuwe hoofdzetel van de Europese Raad in Brussel ontwierp.

Julie De Pauw, Development Manager bij PSR: “De bouw van deze koepel doet denken aan het klassieke Meccano-speelgoed, maar dan op topniveau. De vorm is eenvoudig, maar de structuur is complex. Elk element van de koepel is uniek en past perfect in de puzzel. Het afgewerkte geheel zal niet verraden welke technische hoogstandjes erin verborgen zitten.

De omwonenden geven mee kleur aan het plein

In 2022 zamelden ontwikkelaars Goethals Promotor en PSR oude munten in bij de bewoners van Knokke-Heist. In totaal werden maar liefst 11.000 munten opgehaald. Deze oude munten worden samen met replicamunten in zwarte betontegels verwerkt. Afgewisseld met witte tegels, zullen ze een dambordpatroon vormen op het plein. Wie munten doneerde, kan dus op zoek gaan naar zijn of haar eigen inbreng. Zo bouwen ook de omwonenden een beetje mee aan de nieuwe blikvanger van Knokke-Heist.

Albertplein wordt opnieuw Place Matuvu

Rondom het plein is er ruimte voor zitbanken. In de glazen koepel komt een horeca-uitbater. Het Albertplein wordt opnieuw de ‘place m’as-tu vu’ van weleer: een bruisende plek in Knokke-Heist, waar het aangenaam vertoeven is, en waar flaneren en terrasjes centraal staan.

De herinrichting van het Albertplein is niet alleen visueel. Ook nutsvoorzieningen, zoals riolering en leidingen, werden volledig vernieuwd.

Via deze link kan u de video van de bouw bekijken op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=XFA7ln2Walc&list=TLGG_Xn0K9-ItiwyMzA1MjAyMw

Recente berichten
NIEUWS
De Toekomst van Traditie: Een Gesprek met Cédric Vanden Berghe van Agence Het Zoute
NIEUWS
Beaufort 24 - Triënnale aan Zee

Erkend vastgoedmakelaar BIV 203.323 (België)
Toezichthoudende autoriteit: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, Luxemburgstraat 16B te 1000 Brussel (BIV)
Onderworpen aan de deontologische code BIV
BA en borgstelling via NV AXA BELGIUM (polisnr. 730.390.160)
Lid van CIB
Agence Het Zoute NV: BTW BE 0735.977.107
RPR Gent, afdeling Brugge
Derdenrekening: BE38 0018 9234 1472

Voor de beste ervaring op deze website vragen we u vriendelijk onze cookies te aanvaarden.