NIEUWS
49e Canadese Bevrijdingsmars
14-10-2023

49e Canadese Bevrijdingsmars - Zondag 5 november 2023

.

Mini-Bevrijdingsmars 8, 14 en 19 km - Vrije start tussen 9 en 14 uur

De deelnemers wandelen eerst via de Kalfduinen richting Oosthoek. In het tweede deel van de omloop volgen de 14 en 19 km een gedeelde van de nieuwe dijk rond De Zwinvlakte. De 19 km gaat tot in Retranchement (Nl). Het laatste stuk van de tocht, richting Oosthoek en aankomst in Knokke wordt samen gewandeld met de deelnemers van de 33 km. De wandelroute is volledig uitgemijld en er kan vrij gestart worden tussen 9 en 14 uur. Onderweg zijn rustposten voorzien.
Inschrijven voor 8, 14 en 19 km kan enkel op zondag 5 november bij de start op het Verweeplein te Knokke-Heist.
Deelnemen kan voor 3,00 euro inclusief zelfklever.
Leden van de wandelfederatie krijgen 1,50 euro korting op vertoon van hun lidkaart.

.

Hoofdplaat - Knokke 33 km - Start te Hoofdplaat tussen 8 en 10 uur

De wandeling start aan de Westerscheldedijk in Hoofdplaat. Via tal van dijken (o.a. Wilhelminadijk, Oranjedijk, Kaas en Broodse dijk... ) gaat de tocht richting Oostburg. Het tweede deel van de mars gaat langs enkele typische dorpjes Zuidzande, Terhofstede en Retranchement met omwalling daterend uit de Spaanse bezetting. Via de Hickmanbrug, (genoemd naar gesneuvelde Canadese sergeant) trekt men de Belgische grens over richting Oosthoek en Knokke.
Onderweg is er gratis koffie voorzien voor alle deelnemers.
De deelnemers kunnen 's morgens met de bus van Knokke-Heist naar Hoofdplaat vervoerd worden of kunnen opteren om zich met eigen vervoer naar Hoofdplaat te begeven.
Er kan vrij gestart worden te Hoofdplaat tussen 8.00 en 10.00 uur. De aankomstcontrole te Knokke sluit om 18.00 uur

Deelname Canadese Bevrijdingsmars

Eigen vervoer
De deelnemers kunnen zich 's morgens met eigen vervoer naar Hoofdplaat begeven.

Met de bus
Je kan ook met de bus naar Hoofdplaat vervoerd worden. Vertrekken kan tussen 7.30 en 8.30 uur aan de start- en aankomstplaats A.Verweeplein te Knokke.

Inschrijven
16,00 euro Badge + zelfklever + bus (Knokke - Hoofdplaat om 7.30 uur)
11,50 euro Zelfklever + bus (Knokke - Hoofdplaat om 7.30 uur)
7,50 euro Badge + zelfklever ( eigen vervoer)
3,00 euro Zelfklever ( eigen vervoer)
Leden wandelverenigingen krijgen 1,50 euro korting op vertoon van hun lidkaart.

Vooraf inschrijven voor de Canadese Bevrijdingsmars 33 km Hoofdplaat-Knokke is een must voor de organisatie van het busvervoer.

Info: W.N.Z.B. Knokke-Heist vzw - www.wnzb.be - wnzb@skynet.be
Wanneer: zondag 05 november 2023 van 8 tot 18 uur
Waar: Westerscheldedijk - 4513 Hoofdplaat
Organisatie: Wandelende Noordzee Boy'S K-H Vzw
Leeftijd: Jongeren vanaf 12 jaar (12+)

Terugkijkend naar de herfst van 1944, toen het Vlaamse landschap van Hoofdplaat naar Knokke-Heist het toneel werd van moedige gevechten, eert Knokke-Heist de Canadese soldaten met de jaarlijkse Herdenkingstocht. Het is een tocht die ons meeneemt op een historische reis van herinnering en eerbetoon aan degenen die streden voor de bevrijding van België.

De 9e Canadese Infanteriebrigade vocht moedig tijdens hun opmars door West-Zeeuws-Vlaanderen. Ze werden geconfronteerd met de hevige tegenstand van de bezetter, en de strijd om de ‘Scheldt Pocket’ was er een van vastberadenheid en veerkracht. Na drie weken van intense gevechten werd Knokke, het laatste stukje Belgisch grondgebied, eindelijk bevrijd op 1 november 1944.

In 1973 besloot Gerard Adriaenssens, bestuurslid van de heemkring ‘Cnocke is hier’, deze bevrijding te herdenken met een mars. Door de jaren heen is de Canadese Bevrijdingsmars een essentieel evenement geworden voor vele wandelliefhebbers.

De 49ste editie van de mars vindt plaats op zondag 5 november. Tijdens dit weekend zijn er meerdere ceremonies gepland in Knokke-Heist, Sluis en de Canadese Begraafplaats in Adegem. De gemeentebesturen van Sluis en Knokke-Heist, samen met de sportraad en de plaatselijke wandelclub WNZB, leveren een waardevolle bijdrage aan het evenement. Het ‘For Freedom’ Museum in Ramskapelle zorgt voor een extra eerbetoon door jaarlijks honderden Canadese vlaggen op te hangen.

Bevrijding op 1 en 2 november 1944

Knokke en Heist werden op 1 en 2 november 1944 bevrijd door de 9de Canadese Infanterie Brigade na drie weken hevige strijd in de West Zeeuws-Vlaamse polders. Knokke bleef gelukkig gespaard van bombardementen. Precies één jaar later werd de 1ste Herdenking van de Bevrijding herdacht. De Canadese eenheden bevonden zich toen nog in Friesland-Nederland. Een delegatie officieren en soldaten werd uitgenodigd voor de herdenkingsplechtigheden in Knokke. Er kwam ook een Pipes Band om de Canada Square bij het Stedelijk Casino in te huldigen.

Vieringen gaan door op zondag, 5 november, wanneer de 49ste Canadese Bevrijdingsmars centraal zal staan. Van 16.30 tot 17.30 uur zal een militaire vertegenwoordiging door het centrum van Knokke marcheren, terwijl het orkest van St. Cecilia, nu onder leiding van Rik Bonny, de mars muzikaal zal begeleiden. De marsroute loopt van het Anglicaans Kerkje in de Zoutelaan naar het Monument der Gesneuvelden en eindigt bij het Stadhuis, waar een feestelijke apotheose gepland staat.

Dit muzikale weekend onderstreept de rijke traditie van herdenking en viering, terwijl het ook het lokale muzikale talent en de gemeenschapsgeest viert. Door deel te nemen aan deze evenementen, kunnen inwoners niet alleen de historische banden van hun gemeente met Canada erkennen, maar ook genieten van het diverse muzikale talent dat Knokke te bieden heeft.

Opwindend is dat het Canada Comité dit jaar een militair contingent van de NATO Basis in Brunssum verwacht. Deze groep, vergezeld van hun families, zal deelnemen aan de herdenkingsfestiviteiten. De mars, die dwars door dijken en polders loopt, is niet alleen uniek in de wereld maar symboliseert ook de blijvende dankbaarheid aan de Canadese bevrijders van toen.

The first weekend of every November the people of Belgium and the Netherlands get together to remember the Canadian soldiers that lost their lives during the battle of the Scheldt and invite the Canadian Delegation from Joint Force Command Brunssum and Canadian teachers and students from AFNORTH school to join them in remembering. This year the weekend fell on 4-7 November. The third day, the Delegation don their combats drove to Hoodfplaat, Netherlands took a group photo and start the day with a parade that end with the parade marching off through the town to start the 33km walk that our forefathers did in WWII. Throughout the day you see the country side of the Netherlands and Belgium and think of what it would have been like all those years ago. The Canadian Delegation stops two times during the walk to have a few remembrance ceremonies with the locals and at the end of the march the delegation parades into the town of Knokke Heist ending with a parade and a quick walk to city hall to celebrate with the town. The CO of the Canadian Delegation, LCol Rebecca Barton, commanded the Delegation and the Delegations Sergent Major, MWO Kim Doerr. Photo’s Sgt Samantha Crowe, Canadian Armed Forces Imagery Technician, Allied Joint Force Command Brunssum.

Recente berichten
NIEUWS
Het Zwin Pronkt met Prestigieuze “UNESCO” Erkenning
NIEUWS
BMW Presents Elle Fashion-Week Knokke-Heist

Erkend vastgoedmakelaar BIV 203.323 (België)
Toezichthoudende autoriteit: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, Luxemburgstraat 16B te 1000 Brussel (BIV)
Onderworpen aan de deontologische code BIV
BA en borgstelling via NV AXA BELGIUM (polisnr. 730.390.160)
Lid van CIB
Agence Het Zoute NV: BTW BE 0735.977.107
RPR Gent, afdeling Brugge
Derdenrekening: BE38 0018 9234 1472

Voor de beste ervaring op deze website vragen we u vriendelijk onze cookies te aanvaarden.