NIEUWS
Edward Burtynsky: Water, het nieuwe goud
11-05-2024

De schoonheid en schaarste van water

De fototentoonstelling WATER onderzoekt de controversiële relatie tussen de mensheid en water: basisonderdeel van ons lichaam, essentiële hulpbron voor ons leven én die van onze planeet. Onmisbaar en van levensbelang. Dat maakt water de meest kostbare vloeistof; het nieuwe goud.

De abstracte foto's van Edward Burtynsky, soms elegant, soms beklijvend, zweven tussen de werelden van schilderkunst en fotografie en vormen een meeslepend portret van water dat zich aandient als een open vraag over de relatie van de mens met de natuur.

Water door de lens van Burtynsky

Internationaal geprezen Canadees fotograaf Edward Burtynsky reisde naar maar liefst vijf continenten. Van de Golf van Mexico tot de oevers van de Ganges bracht hij de levenscyclus van water in beeld. Hij volgde de loop van rivieren, bestudeerde de zeeën en dook ook onder het oppervlak, wat hem typeert.

De expo is opgebouwd volgens 6 verschillende hoofdstukken: In nood, Controle, Landbouw, Hydrocultuur, Bron, Oever en Waterfront. Zo krijg je als bezoeker een heel divers beeld van water.

”Daar waar je water uit zijn natuurlijke cyclus haalt, is er altijd een winnaar en een verliezer. Degene naar wie het stroomt, is de winnaar en degene die dat water mist, is de verliezer".

Edward Burtynsky

Gezien de grootsheid van het onderwerp heeft Burtynsky geavanceerde technologieën gebruikt.

Ontzagwekkende opnamen vanuit de lucht (via helikopters en drones) geven je een prachtig perspectief op water. Deze foto expo brengt je verbazing en verwondering, en leidt je van fascinatie tot bewustzijn: want het milieu is van wereldwijd belang en net zo urgent als onze basisbehoeften.

Zijn krachtige kijk op water

Burtynsky (1955, Ontario, Canada) staat bekend om zijn verbluffend innovatieve fotografie. Als gevierd fotograaf is hij ruim 40 jaar getuige van de wijdverspreide impact van de mens op de planeet. Zijn werk daagt uit om een belangrijk gesprek te voeren over de gevolgen hiervan, en wat dat betekent voor de toekomst.

Burtynsky's foto's zijn opgenomen in de collecties van meer dan 80 grote musea over de hele wereld, waaronder de National Gallery of Canada in Ottawa, Museum of Modern Art, Metropolitan Museum of Art en het Guggenheim Museum in New York, Reina Sofia Museum in Madrid, Tate Modern in Londen, Los Angeles County Museum of Art in Californië en het Museum of Fine Arts in Houston.

"Ik wilde water begrijpen, net als ons gebruik en misbruik ervan. De beelden tonen het bewijs van wereldwijde dorst en bedreigde bronnen. De landschappen die ik documenteer, zijn duidelijk geen vergezichten van een onuitputtelijke, duurzame wereld."

Edward Burtynsky

Zijn beelden verschijnen jaarlijks in talloze tijdschriften, waaronder Canadian Art, Art in America, The Smithsonian Magazine, Harper's Magazine, Flash Art, Blind Spot, Art Forum, Saturday Night, National Geographic, The New York Times, The New Yorker, The Walrus, FT Weekend en Vogue.

Hij reist af naar België voor de opening van de expo en hij sluit deze avond af met een interview waarin hij vragen krijgt over zijn werk, zijn leven en deze expo. Afsluitend is er ruimte voor het publiek om een persoonlijke vraag te stellen aan Burtynsky.

Nadien kan je ook het boek ‘Water’ kopen dat dan vers van de pers is en door hem laten signeren! Jij krijgt de kans om hier bij te zijn!

Bron: Knokke-Heist.be

Recente berichten
NIEUWS
Knokke-Heist pakt uit met Internationaal Variétéspektakel 'Grand Show Folie Royale'
NIEUWS
Edward Burtynsky: Water, het nieuwe goud

Erkend vastgoedmakelaar BIV 203.323 (België)
Toezichthoudende autoriteit: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, Luxemburgstraat 16B te 1000 Brussel (BIV)
Onderworpen aan de deontologische code BIV
BA en borgstelling via NV AXA BELGIUM (polisnr. 730.390.160)
Lid van CIB
Agence Het Zoute NV: BTW BE 0735.977.107
RPR Gent, afdeling Brugge
Derdenrekening: BE38 0018 9234 1472

Voor de beste ervaring op deze website vragen we u vriendelijk onze cookies te aanvaarden.