NIEUWS
De Toekomst van Traditie: Een Gesprek met Cédric Vanden Berghe van Agence Het Zoute
25-03-2024

Het is met trots en genoegen dat we dit jaar het 100-jarig bestaan van Agence Het Zoute vieren, een mijlpaal die we met groot enthousiasme beleven. In het hart van Knokke, heeft ons vastgoedkantoor generaties lang een reputatie opgebouwd als bastion van excellentie en integriteit in de vastgoedwereld.

Als onderdeel van ons jubileumjaar hebben we het genoegen om u kennis te laten maken met één van de nieuwste leden van ons team, Cédric Vanden Berghe. Als zoon van onze huidige zaakvoerder, Thibault Vanden Berghe, brengt Cédric niet alleen een verfrissende energie, maar ook een diepgewortelde passie voor vastgoed met zich mee. Zijn recente toetreding tot ons team markeert een nieuwe fase in ons eeuwenoude verhaal, een brug tussen traditie en vernieuwing.

In ons exclusief interview met Cédric onthult hij zijn persoonlijke reis, van zijn academische studies tot zijn eerste stappen in de professionele wereld, en hoe hij ernaar streeft om de erfenis van Agence Het Zoute voort te zetten in de moderne tijd. Zijn visie op de toekomst van ons bedrijf belooft spannende ontwikkelingen en innovaties, terwijl we blijven streven naar de hoogste standaarden van dienstverlening en klanttevredenheid.

We nodigen u uit om Cédric's verhaal te ontdekken en te delen in ons enthousiasme over de volgende eeuw van Agence Het Zoute. Samen kijken we uit naar wat de toekomst in petto heeft voor ons bedrijf en voor de gemeenschap die we met trots bedienen.

Dag Cédric, neem gerust even plaats.
Dag collega, bedankt voor dit interview, ik voel me al meteen belangrijk, enkel de spots ontbreken nog (lacht zachtjes).

Welkom bij Agence Het Zoute! Je bent eindelijk terug in Knokke! Kan je ons wat meer vertellen over je background (jeugd, hobby’s,…)?

Yes, I'm back to the roots! Ik ben in Knokke opgegroeid en ging er naar de lagere school. Mijn humaniora heb ik iets verderop, op internaat in Brugge, doorgebracht. Een plezante periode, al was ik content in de weekends steeds te kunnen terugkeren naar Knokke. Ook nadien, al was het maar om te bekomen van het “zware studentenleven”.

Na stages te hebben gelopen in het buitenland, woonde en werkte ik tot voor kort in Brussel. Het is dus naast mijn werk, mijn hele hebben en houden dat mee terug naar Knokke verhuisd is. Het voelt alvast heel fijn terug te zijn. Ik moet tenminste al niet meer terug naar Brussel rijden op een druilerige zondagavond!

Mijn hobby’s en interesses zijn eigenlijk zeer divers, qua muziek kan dat gaan van jazz tot techno, qua TV van historische documentaires tot absurde stand-up comedy shows, qua sport van golf tot darts. Ik sta steevast open voor het onbekende, kwestie van het spectrum breed te houden.

OK, nieuwsgierig van aard dus. Kan je eens wat dieper ingaan op je studies en je eerste werkervaringen?

Ik heb rechten gestudeerd, mijn bachelor aan de universiteit van Namen en mijn master aan de VUB te Brussel. Rechten omdat ik simpelweg nog niet al te veel inspiratie had om voor een andere studie te kiezen. Ik vond het vooral heel prettig om buiten de comfortzone te gaan en zodoende ook mijn Frans te perfectioneren. Hierna heb ik enkele juridische stages gedaan in het buitenland, met name Mallorca en Dubai, zeer fijne tijden!

Toen ik in 2019 terugkwam naar België, heb ik dus een tijdje in Brussel gewoond en gewerkt. Eerst was ik actief bij EY als consultant, daarna bij Dewaele als BIV-stagiair syndicus. Bij die laatste werkgever heb ik mijn eerste stappen in het vastgoed gezet en ik hou er zeer fijne herinneringen en contacten (lees gerust vrienden) aan over!

Voilà, een hele boterham, al is het nu wel de bedoeling in 1 lijn door te knallen tot mijn pensioen.

Mooi zo! En wat heeft je uiteindelijk gemotiveerd om te beginnen bij Agence Het Zoute?

Aha, in alle eerlijkheid is de grootste motivatie de familie. Als de familie roept, kan je dat niet weigeren. Het is natuurlijk ook een mooie en dankbare kans om de legacy van Agence Het Zoute zo goed als mogelijk verder te zetten.

Ik ben al enkele jaren actief als zelfstandige, maar nu kan ik effectief ook mee nadenken over het beleid, werkwijze, visie… kortom de toekomst van de Agence. Uiteraard is de nodige passie voor het vastgoed aanwezig, maar die extra verantwoordelijkheid zie ik als een voorrecht. Ik zal alleszins het maximale doen om dit uit te stralen naar de collega’s en naar de klanten toe.

Je bent hier nog maar recent begonnen, maar wat zijn volgens jou de uitdagingen voor Agence Het Zoute in de komende jaren?

Ik denk zoals in vele branches aan automatisering / digitalisering. Quasi alles wordt alsmaar complexer (regelgeving, procedures, etc.) en tegelijk wordt verwacht sneller van antwoord te kunnen dienen. Men kan dus enkel blijven “meedoen” mits een dynamische aanpak en voortdurende innovatie. Ook met de wildgroei aan digitale “doe het zelf” platformen moet de vastgoedmakelaar meer dan ooit als expert ter zake optreden.

Los hiervan staat “HR” (lees goed personeelsbeleid) voor mij centraal. Zoals Willy Naessens het mooi zegt, de grootste waarde in een onderneming zijn de mensen. Veel beter een goede medewerker te houden, dan een nieuwe te moeten zoeken en op te leiden, dat besef ik maar al te goed. Ik had al heel snel opgemerkt dat hier een team aanwezig is met een schat aan ervaring, wat mijn verdere ontwikkeling alleen maar ten goede zal komen. Verder is ook humor op de werkvloer ontzettend belangrijk voor mij, ik zal mijn best doen om hierin mijn baksteenje bij te dragen! (knipoogt)

Haha, dat is al een verdienstelijke poging, maar er is nog marge! "All jokes aside", nu je terug aan de kust bent, wat is jouw toekomstvisie op Knokke en het vastgoed?

Stel mij die vraag nog eens binnen 1 jaar alstublieft (lacht). Ik zal dit in de tussentijd met plezier eens voor jou analyseren! Ik denk dat allereerst – en dit voor zo goed als alle KMO’s in de gemeente – dat het lokaal bestuur hier een zeer belangrijke rol in speelt. Zeker in een gemeente die afhankelijk is van toeristen en tweedeverblijvers, is een langetermijnvisie noodzakelijk. Middels blijvende inspanningen om de charme van Knokke te behouden – zijnde haar esthetiek, ontspanningsmogelijkheden, horeca, veiligheid, etc. – zal deze gemeente steeds de trekpleister blijven die ze vandaag is, en dat komt natuurlijk het vastgoed ook ten goede.

En uiteraard heeft ze een aanzienlijke invloed op de regelgeving met betrekking tot vastgoed, met name op het gebied van ruimtelijke ordening, vergunningen, belastingen, enzovoort.

Tot slot, bestaat Agence Het Zoute (gestart als “La Zoutoise”) dit jaar 100 jaar! Was je komst dan toch niet gepland?

Jawadde, ik wist eerlijk gezegd niet dat het al zolang was! De goede timing is inderdaad wel opvallend, laten we zeggen dat het “destiny” was.

Indien ik me niet vergis, hebben mijn grootouders begin jaren '70 de Agence overgenomen. Voor sommige collega’s ben ik dan ook de derde generatie die passeert. Zij hebben mijn grootouders totaal anders gekend als ik, die waren al met pensioen toen ik nog een "klein manneke" was.

Toegegeven, om op kantoor anekdotes over hen te horen “van in den tijd”, maakt het wel specialer! Idem wat mijn vader betreft trouwens. In de professionele context leer ik hem op een andere manier kennen, uiteraard positief hé! Laat het duidelijk zijn dat ik zeer blij ben dat hij nog een aantal jaren (intussen is hij hier al meer dan 35 jaar werkzaam!) zal meedraaien. Samen met hem en de equipe ben ik hyper gemotiveerd er nog een dikke lap op te geven. Zijn opvolging tot 2100 is alvast verzekerd.

Dan ben jij 108? Klopt, op dat moment waarschijnlijk ook de wettelijke pensioenleeftijd. (lacht)

Recente berichten
NIEUWS
Het Zwin Pronkt met Prestigieuze “UNESCO” Erkenning
NIEUWS
BMW Presents Elle Fashion-Week Knokke-Heist

Erkend vastgoedmakelaar BIV 203.323 (België)
Toezichthoudende autoriteit: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, Luxemburgstraat 16B te 1000 Brussel (BIV)
Onderworpen aan de deontologische code BIV
BA en borgstelling via NV AXA BELGIUM (polisnr. 730.390.160)
Lid van CIB
Agence Het Zoute NV: BTW BE 0735.977.107
RPR Gent, afdeling Brugge
Derdenrekening: BE38 0018 9234 1472

Voor de beste ervaring op deze website vragen we u vriendelijk onze cookies te aanvaarden.